Как влияят вицовете на човешкият организъм

Едва ли сте се замисляли продължително някога, какво е смехът и по външно физическо измерение, и като процеси, в мозъка протичащи и в човешкото тяло въобще, особено след разказване и слушане на вицове за блондинки. Много хора са на мнение например, че е мускулно съкращение просто в областта на устата и стомаха, от нервните импулси предизвикано, изпратени като резултат от възприетата от мозъка забавна информация. Това далеч обаче не е толкова просто, тъй като в зависимост от начина на развитие на мозъка и растеж, различните хора повече на едни вицове се смеят, отколкото други и обратно. Тоест, донякъде е универсално понятие чувството за хумор, но да си позволим да твърдим не можем, че еднотипни вицове, на един човек разказани – и за друг точно толкова смешни ще се окажат.

Смехът е чувство на еуфория или щастие, което от различни лицеви гримаси бива придружено и телесни движения, които са за това главна индикация. Смях може насилствено причинен да бъде на азотен оксид чрез вдишване, както и на наркотици приемане, марихуана примерно. Силният смях при вицове до силни мускулни спазми може да доведе.

Това е толкова значимо и необятно, че има цяла наука дори, на изучаването му посветена – гелотологията, но не е отговорила все още напълно на въпроса смеят ли се животните и техният евентуален смях възможно ли е с човешкия такъв сравнен да бъде. Въпреки на Аристотел твърденията, че способността да се смеят имат само хората, анализирайки света около себе си и преценявайки, учените да приемат са по-склонни, че животните чувството си на радост също изразяват чрез смях, с разликата, че на вицове не реагират или вербални други контакти, смях предизвикващи, а на физическите само, с усещанията свързани. Повечето маймуни започват да издават звук, когато са щастливи – като от тежко дишане, което на своеобразен смях оприличават много експерти. Дали е така наистина, можем да предполагаме само, но към предположението водят проучванията, че в процеса на еволюция тези примитивни въздишки до възникването са довели и развитието у човека на говора и речта. Смехът с вицове при човека може да бъде изразен и в писмен вид, като начините за момента са няколко за тази цел, всеки от които своето значение има и приложение.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *