Как да избегнем затлъстяването в три лесни стъпки

Наднорменото тегло е сред най-застрашителните проблеми на нашето съвремие, тъй като то води до редица други и много по-сериозни заболявания от него. Ето някой от основите причини за затлъстяване:

  1. Неправилни хранителни навици – това е основният виновник за наднорменото тегло. Пропускането на закуска / обяд / вечеря или заместването им с нездравословна бърза или мазна храна веднага води до натрупване на излишни килограми.
  2. Намален разход на калории – днес машините са иззели по-голяма част от работата, която ние хората сме вършили и така драстично намалява физическото ни натоварване, като количеството на консумирана храна от нас е една и съща. Това е и причина за голямото увеличение на броя затлъстели хора.
  3. Стрес – от сутрин до вечер ние сме изложени на стрес и психическо напрежение. Това води до отделяне на хормона на стреса кортизол, който причинява увеличаване на теглото, загуба на памет и диабет тип 2.
  4. Наследственост – има гени, които са пряко отговорни за склонността към затлъстяване.

Как може да се намали теглото и как може да се контролира то в последствие?

  1. Редовни упражнения – без значение дали те са леки и прости или малко по-натоварващи, по-важното е те да се правят постоянно. Промяната на ежедневната рутина с поне 30 минути за тренировка ще даде много положителни резултати. Дори да нямате възможност за по-сериозни упражнения е достатъчно да използвате стълбите вместо асансьора и да ходите повече време пеш за да се радвате на по-добра фигура.
  2. Поддържане на подходяща диета – не пропускайте закуската, тя е най-важното хранене за деня. Пийте много вода и избягвайте бързите храни и газираните напитки, които съдържат много въглехидрати. Добавете повече зеленчуци и плодове към вашето меню.
  3. Осигурете си повече спокойствие – избягвайте стресови ситуации. Спирайте за кратко работата си, дори само за да отидете да си налеете чаша вода. Това помага много за намаляването секрецията на хормона на страса.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *