Остеопороза. Причини за възникване

Остеопорозата е състояние при което пациента страда от неправилна минерализация на костите, което причинява образуването на кухоподобни пространства в тях. В резултат на това костите стават по-крехки и лесно чупливи.

За образуването на костите, важна роля играят два основни минерала – калций и фосфати. Тези минерали поддържат костта жива. При хора, които минерализацията е нарушена поради някаква причина, те страдат от остеопороза.

Засегнатите от остеопороза кости са по-лесно податливи на фрактури. Болестта засяга предимно бедрените кости, гръбнака или костите на китката.

Причини за възникване на остеопороза

Причините за остеопороза могат да бъдат групирани в три основни категории

  1. Загуба на костна маса. След навършване на 30 годишна възраст процеса на загуба на костна маса се ускорява. При някои групи от хора този процес протича много по-бързо. Така е при жените които са в етап на менопауза. Естрогенът е важен хормон, необходим за развитие на костите при жените. Нарушения хормонален дисбаланс води до недостиг на този хормон, което се отразява на състоянието на костите. Загубата на костна маса може да се дължи и на други заболявания. Това са хранителни разстройства /анорексия, булимия/, някои видове анемия, бъбречни заболявания, синдром на Кушинг, болест на Крон, синдром на Вернер и др.
  2. Неправилна минерализация. Когато тялото е лишено от минералите калций и фосфати или има дефицит на витамин D, който е необходим за усвояването на калция от организма, това води до появата на остеопороза.
  3. Генетична предразположеност и възраст – При някои хора остеопорозата може да се появи с напредването на възрастта, когато костната плътност намалява. Също така това заболяване може да се появи при хора с фамилна анамнеза.

Рискови фактори причиняващи остеопороза

Съществуват няколко съществени фактора, които са причина за появата на остеопороза. Това са:

  • Тютюнопушенето – то нарушава правилната дейност за развитие на костите;
  • Алкохолизъм – приемането на големи количества алкохол пречи на изграждането на костите;
  • Прекомерната употреба на безалкохолни напитки;
  • Нездравословни и бързи диети за отслабване;
  • Заседнал начин на живот
  • Прекомерни физически натоварвания могат да причинят щети на костната структура.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *