Рак на простата. Симптоми при четвърти етап на заболяването.

Рак на простата е заболяване, което произхожда от простатната жлеза. Простата е жлеза от мъжката полова система с форма на орех, която произвежда семенна течност. Тя се намира точно под пикочния мехур. Проблемите при рак на простата са  свързани с уриниране, болки в корема, еректилна дисфункция и т.н. Симптомите при това заболяване през  четвърти стадий са:

  • Проблем при уриниране. Подуването на простатната жлеза, води до простатит, което е причина за често уриниране. Никтурията е състояние на смущения в ритъма на отделяне на урина през денонощието. Свързано е с често ставане през нощта. Прекомерния прием на течности непосредствено преди лягане, може да бъде една от причините за появата на никтурия. Появата на кръв в урината е също важен симптом, наблюдаван през този етап на болестта.
  • Еректилна дисфункция. Признаци за еректилна дисфункция се наблюдава не само при заболяване от рак. Наблюдава се и след операция за отстраняване на простатната жлеза. Тъй като при операцията са пощадени еректилните нерви, това дава възможност за възстановяване от еректилната дисфункция в рамките на една година.
  • Гадене. Това е един от най-важните симптоми, които проявяват пациентите в четвърти етап от развитието на рак на простатата. Гадене и повръщане съпроводени с често уриниране води до загуба на тегло, което често е повод за притеснение при пациентите.
  • Други симптоми. Слабост е един общ симптом характерен за всички ракови заболявания. Когато ракът се разпространява по-долните части на гърба и корема, пациента започва да изпитва силна коремна болка , която също е симптом при рак на простатата.

Пациентите страдащи от рак на простатата и тези които са в етап 4, имат минимални шансове за оцеляване. Лечение с лъчетерапия и простатектомия, използвани в по-ранни етапи на болестта не са доказано ефикасни в 4 стадий.

Напредналия стадий на рак на простатата води до увреждания в цялото тяло, което е извън медицински контрол. Мерките споменати по-горе не могат да спасят живота на пациента, но той може да бъде удължен.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *