От къде идват днешните корсети?

Французите започнали първи производство на корсети серийно. Около средата на 19 век в Германия първите корсетни фабрики се появяват. Към тях и една фирма в Бад Рапенау принадлежи, основана през 1885г. и известна по-късно под името FELINA. Корсетът, който е служил до сега за оформяне на фигурата, допълнителен моден акцент получава чрез ластични ленти за чорапи, които са известни днес като жартиери.

Предшественик на сутиена е френският модел „Callimaste” – изработен от еластични ленти – носен под корсети.

През Първата световна война напълно нов дамски силует се появява – обусловен от налагащата се ангажираност и самостоятелност на жената. Появява се в облеклото младежка линия. Панталоните актуални стават. Гърдите под първите сутиени изчезват. Корсетът е заменен частично от колан с жартиери. Втората световна война изобретателски дух и недоимък донесла. На немския пазар чуждестранните влакна като найлон и перлон се появяват. Основа в обличането сутиена става и колана с жартиери, бюстиета.

Началото на 60-те години на 20 век е в подем индустрията за бельо в Западна Германия. В нея 25 000 души са ангажирани – 2 000 от тях при FELINA. Влакното чудо – ликра, мини полите и първите чорапогащи в модния бранш се появяват. Времето, когато жената да не познава бельото е предпочитала и със срам го е купувала и в корсети се е стягала – отмина.

През изминалите 10 години, като моден артикул се развива бельото. Това от една страна се дължи на осъзнатото време и на увеличаващото се самочувствие на жената от друга. Към това и тесните кройки допринасят и дълбоките деколтета. Жените вече не се срамуват от големите си бюстове. Успоредно с модните аспекти, клиентките ценят стоящите добре сутиени и бюстиета. Разбира се, не трябва да е старомодна визията на бельото. Точно с големи бюстове жените са най- информирани относно модата и държат да са удобни сутиените при носене, с добро качество и модни. Бельото трябва да създава комфорт при носене, а не да притиска. Черният сутиен на Жанет Лай, с който през 1960 год. се появява във филма Psycho, все още за твърде непристоен се смята, но през 1967 год. такива опасения вече няма. Ан Банкрофт във филма The Graduate своя дантелени бюстиета показва и тогавашното поколение ума си загубва по тях.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *