Причини за появата на акне при възрастните

Акнето е проблем, който може да се появи и след преминаването на пубертета, като проявите му върху кожата могат да бъдат под най-различна форма: пъпки с бял връх, черни точки, зачервени пъпки, кисти, пустули и папули. Ако си мислите, че акнето е само тийнейджърски проблем, помислете отново! Акне може да се появи както при мъжете, така и при жените, които са на 30, 40, а понякога дори и на 50 години. То може да бъде много неприятно, но още по-лошото е, че е болезнено. Какви са причините за появата на акне при възрастните и как може да се излекува? Нека се опитаме да открием отговорите на тези въпроси!

Причини за акне при възрастните

Хормонален дисбаланс

Някой от хормоните в тялото, като андроген и тестостерон стимулират производството на себум, който причинява повишаване на секрецията от мастните жлези. Когато кожата се омазни заради хормоналният дисбаланс в тялото, порите и се запушват и се появява акне. Най-често проблеми с хормоните имат жените по време на месечният си цикъл, бременност, перименопаузата и в менопаузата. При мъжете такива промени в хормоналният баланс могат да се забележат само в тийнейджърските години.

Генетично предразположение

Изследванията показват, че акнето може да бъде наследено от родителите. Ако дори единият от родителите е имал проблеми с акнето в някой от периодите на живота си, шансът и детето да страда от акне е доста висок.

Козметични продукти

Прилагането на различни видове козметика без да се съобразявате с типа на вашата кожа може да допринесе до поява на акне. Ако имат мазна и склонна към акне кожа, избягвайте да използвате козметика на базата на олиа. Това може да доведе до запушването на порите на кожата и сами можете да се сетите за крайният резултат.

Лекарства

Има лекарствени средства, които могат да увеличат риска от появата на акне. Такива са противозачатъчните, стероидите, хапчетата за хормонална терапия и много други.

Стрес

Когато човек е поставен под стрес, мастните жлези започват свръхпроизводство на себум. Това води до силно омазняване на кожата и до появата на акне.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *