Правила за образуване на работна заплата

Кодекса на труда е най-важният нормативен документ, според който всяка организацията, предприятие или дружество установява принципите, правилата, факторите, показателите и техниките за определяне на брутната заплата на своите служители и работници. При тяхното разработване работодателят е нужно да отчита: разпоредбите на закона за работната заплата, нормативните актове, които са поставени от правителството, споразуменията между представляващите дружества на работниците и служителите, подписания трудов договор в организацията, ако има такъв.

Вътрешните правила за работна заплата – това е документ, който уточнява всички казуси по калкулирането и промяната на трудовата заплата на отделните служители и групи в дружеството, съгласувани с кодекса на труда. Те биха могли да обхванат няколко въпроси:

  • производствената, технологическата и пазарната стратегия на предприятието;
  • законовите основания за формиране на средствата за заплата;
  • конкретния начин за набавяне на средствата, необходими за заплатите, с които дружеството може да се разпорежда по време на плановия период, както и условията при които се увеличават или намаляват.
  • схемата за определяне на работната заплата;
  • системата за класифициране на длъжностите и работните места;
  • Характеристика на системата за допълнителните трудови възнаграждения, която използва предприятието. Те определят видовете допълнителни трудови възнаграждения, показателите ,по които се определят те, нормите, по които се оценява равнището на всеки от показателите, нормативите за изчисляване на размера им.
  • Вътрешните правила за работна заплата трябва да са утвърдени от ръководителя на предприятието.

Системата за оценяване и класифициране на длъжностните и работните места е неразделна част от трудовия договор и е свързана с вътрешните правила за трудова заплата. Тя е необходимо условие за определяне размера на основната работна заплата, както и за нейната диференциация по длъжностни и квалификационни степени. Посредством нея се оценяват постиженията на работниците с оглед установяване на степента, в която техните специални знания и умения отговарят на заеманата длъжност, както и на потребностите по повишаване на тяхната квалификация. В зависимост от възприетия метод системата за оценяване и класифициране на длъжностите има различно съдържание.

Published by krazymir

Интернет маркетинг.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *