Причини за възникване на хепатит

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което води до увреждане и унищожаване на клетките. Той може да бъде остър или хроничен. Острия хепатит обикновено е причинен от вирусна инфекция, предозиране на наркотици или лекарства и др. Хепатит, който продължава повече от шест месеца се нарича хроничен.

Вирусът на хепатит С причинява диабет, отразява се на мозъка, причинява депресия, белодробни проблеми, невропатия, сърдечни и кожни проблеми, артрит, анемия, умора и цироза. След цирозата идва състояние на декомпенсация. Черния дроб спира да работи, кожата и склерата придобиват жълт цвят, корема силно се подува, организма не е в състояние да произвежда протеин, получавате анемия, бъбреците спират да работят.

Хепатит С може да се предава чрез телесни течности. Това е възможно в случай на сексуален контакт . Ето защо ако се страхувате, че може да бъдете заразени с вируса на хепатит С е препоръчително да проверите предварително чрез необходимите тестове. Много често в медицината се налага да се прави кръвопреливане и ако оборудването не е добре дезинфекцирано, шансовете за разпространение на хепатит С са големи. Трябва да се знае, че хепатит С не се разпространява чрез пряк контакт с хората, например чрез целувка, прегръдка и др.

Хепатит Б е предотвратим с безопасни и ефективни ваксини, които са на разположение от 1982 година насам. Те са 95% ефективни при спиране на хроничните инфекции. През 1991 година Световната здравна организация призовава всички деца да получат ваксина срещу хепатит Б. Около 116 държави са добавили тази ваксина към рутинните имунизационни програми.

Протеинът е необходим за да се запази целостта и функцията на черния дроб. Диетата при инфекциозен хепатит, трябва да бъде богата на протеини и въглехидрати, но бедна на мазнини. Препоръчителни диети са 150 грама протеин, 350 грама въглехидрати и 50 грама мазнини, които осигуряват около 2500 калории. Тъй като апетита е понижен, храната трябва да е в малки количества, но на чести интервали. Хората, които са недохранени и страдат от инфекциозен хепатит, трябва да приемат допълнително някои основни аминокиселини, метионин, цистин, холин и др.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *