Причините за появата на мухъл в дома ни

Мухълът в един дом е не просто досадно явление, а огромен рисков фактор за здравето на човека. Той може да стане причина за редица заболявания – алергии, проблеми с дихателните органи, дори и онкологични заболявания. Плесенните гъби отделят отровни токсини, предизвикват главоболие, мигрена, хрема, отит, сърдечно-съдови нарушения и микотични токсикози.

При хора с понижен имунитет са възможни плесенни възпаления на вътрешните органи. Всички причислени заболявания имат хроничен характер и трудно се поддават на лечение. Плесента се разпространява по въздушен път във вид на микроскопични спори. Най-силно е това разпространение през есента, когато растителността в природата се разлага.

В помещенията със слаба вентилация и висока влажност – бани и кухни без аспирация, перални помещения, складове, гаражи, басейни, в ъглите, зад мебелите, около отоплителните уреди – откриваме следи от бяла или черна плесен. Дори и да направим козметичен ремонт, с който да премахнем досадните мицели, не минава много време и те се появяват отново. Затова е нужно първо да открием причината и след това да се борим с последствията, т.е. с влагата.

Поразяването на стените и носещите конструкции с мухъл в последно време все повече се свързва с конденза от използването на отоплителни тела, с недостатъчно добрата дограма и изолация. Специалистите по борба с мицелите дават следните препоръки:

  • ремонтирането на развалените и течащи кранове и тръби

  • големите предмети и мебели да не се разполагат близо до стените, за да не ограничават свободната циркулация на въздуха

  • да не се държат вкъщи изсушени цветя и растения, съдържащи плесени

  • водосточните тръби на терасите да не са запушени и в тях да има застояла вода; да не са поставени на по-малко от 3 сантиметра от стената

  • активно да се проветрява жилището

  • зимата да не се оставят стаи в дома без отопление

  • да не се простират в стаите влажни дрехи

  • подът на балкона може да се постели с плътно епоксидно или полиуретаново покритие, което да го защити от влагата