Търговия с акции и валута.

Търговия с акции и търговията с валута са две доста широко разпротранини направления в този бранш. Всички сделки, които се извършват са с инвестиционни цели. Принципът на транзакциите е един и същ – когато човек отива на почивка, той трябва на плати за стоките и услугите, които ползва. Но преди това той трябва да обмени валутата от собствената си страна, в местната. Хората често не осъзнават този факт, но това са същите сделки, които се случват и между различни трейдъри в търговията с валута. Големите компании осъществяват същите по своя замисъл сделки, но в много по-големи суми и стойности със своите партньори.

Най-голямата група участници е тази на спекулаторите. Тъй като в световен мащаб, много малки и големи компании и частни лица са в бизнеса с търговия на акции и валута, това създава доста големи възможности на пазара, за реализирането за печалба. Спадовете и покачванията на пазара са моменти, от които въпросните спекуланти се възползват. Това означава, че инвеститорети могат да спекулират с промяната в стойностите на една валута, отнесена към стойностите да друга валута. Всяка валутна двойка се състои от базова и променлива валута, като обикновено базовата валута е с по-голямата стойност. Повечето основни валутни двойки се търгуват на цена, която съдържа 4 цифри след десетичната запетая. Това означава, че когато движението на стойността постепенно се променя (покачва или понижава),това оказва влияние на последния знак след десетичната запитая. Този знак, четвъртият се нарича базисен пункт или още е познат като „пип”.

Когато става въпрос за търговия с акции, има два вида – търговия с реални (физически) акции и търговия с „Договора за разлика” върху акции. Различията започват оттам, че „договори-те за разлика” (върху акции) от търговията с реалните акции. Първо, при „договори-те за разлика” върху акции не се придобиват права на акционер, което означава, че трейдърът няма право да гласува, да участва на общите или годишнете събрания на компанията. „Договора за разлика” трябва да бъде отворен е затворен от един и същи брокер. В основата на търговията с „договор за разлика” са няколко факти: един трейдър търгува по основните пазарни цени, трейдърът плаща за вход и изход от пазара и може да открива както дълги, така и къси позиции на пазара.

Когано става въпрос за нивото на „марджин” или „лостов ефект” – то е ниско – 10% и по-малко. Може да се осъществява „договор за разлика” при търговия с акции, индекси и стоки.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *